Yine bahar geldi ve yine HIDRELLEZ zamani!

Bu akşam Hıdırellez kutlaması yapıyoruzz !


öncelikle size biraz bilgi vereyim bu geceyle ilgili ;


Hidirellez Bayrami , Türk dünyasinda kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Ruz-i Hizir (Hizir günü) olarak adlandirilan hidrellez günü, Hizir ve Ilyas'in yer yüzünde bulustuklari gün oldugu saviyla kutlanıyor.
Hizir; yasam suyu (ab-i hayat) icerek ölümsüzlüge ulasmiş; özellikle de baharda aramizda dolanarak, bolluk ve saglik dagitirmış. Hizir bir kisiye verilen addan cok aslında bir dogasal durumu, baharla vücut bulan yasamin tazelenmesini simgelermiş.

Bugün Hiristiyanlarca da baharin ve doganin uyanmasinin ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlanırmışş..
Bugün gül ağacının altına çizdiğiniz dileklerinizi bırakın, denize çizdiğiniz/yazdığınız dileklerinizi atın, sonra mahallenize koşun yanan ateşin üstünden büyük bir coşkuyla atlayıp, darbukayla, defle, zille sokak eğlencelerine katılın.
Baharın gelişini , doğanın uyanışını kutlayalımmmm ....















Çokça bilinen Hıdrellez gelenekleri-
-Hıdrellez öncesi, 41 karınca yuvasından alınan toprak, ev halkının para cüzdanına az miktarda konursa, o eve bolluk ve bereket gelir.

- Evlenmek isteyen delikanlı, özel bir surette hazırlanmış tuzlu çöreği 5 Mayıs akşamı yiyerek gece uykusuna yatarsa, rüyasında evleneceği kızı görür.

- Hıdrellez günü için önceden ekmek pişirilir, bu ekmek parçalanmaz. Sofraya tam olarak konur. Tam ekmek ailenin bütünlüğünü simgeler.

- 5 Mayıs`ı 6 Mayıs`a bağlayan akşam, soğanın yeşermiş yapraklarından ikisi aynı anda kopartılarak her biri için niyet tutulur. Hıdrellez günü bu yapraklardan hangisi daha çok uzarsa, o niyetin gerçekleşeceğine inanılır.

- Çocuğu olmayanlar, 5 Mayıs günü akşam ezanından sonra kutsal bilinen bir ağaca al- yeşil yazmalar bağlarlar. Sabah gün doğmadan yazmalara bakılır. Kaybolanların sayısı kadar çocuk olacağına inanılır.

- Çocuğu olmayan kadın, 5 Mayıs akşamı abdest alıp namaz kıldıktan sonra, bezden yaptığı bebeği, gül ağacının dibine koyarsa çocuğu olur.

- Hasta ve yaşlılar, 5 Mayıs akşamı çimenler üzerinde yuvarlanırlarsa şifa bulurlar.

- Hıdrellezden birkaç gün önce kırlardan toplanan 41 çeşit çiçek, bir kapta su içine konur. Bu su, Hıdrellez günü hastalara şifa vermesi dileği ile içirilir.

- Eve bolluk, bereket gelsin diye 5 Mayıs akşamı namaz kılınıp dua edilir.

- 5 Mayıs`ı 6 Mayıs`a bağlayan akşam, soyduğu elmayı, yastığının altına koyup yatan genç, gece rüyasında evleneceği kızı görür.


Bize katılmak istersenizzzzz ;


Büyükşehir Belediyesi 6. Roman Ateşi Festivali kapsamında bugün 20:30'da Gündoğdu Meydanı'nda Tepecik Senfoni Orkestrasının vereceği konser etkinliği düzenliyor.
bizde ateşten atlayıp gül dalına resimler bağladıktan sonra dileklerimizi küçük gemiler halinde suya bırakmak üzere orada olacağız :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder